status:

Bateritë

Llojet e baterive që shkarkojnë energjinë elektrike të ruajtur në to në kohë të ndryshme, në varësi të vendit ku përdoret, shërbejnë si burim energjie në shumicën e pajisjeve elektronike. Bateritë, të cilat përdoren në shumë vende si orët e murit, elektrik dore, lodra, peshore, dorezat e konsolës së lojërave, telekomandat, përbëjnë gjithashtu bazën e pajisjeve të quajtura bateri. Për shembull, një bateri laptop përbëhet nga shumë bateri të kombinuara në mënyrë të përshtatshme. Modelet e baterive të rikarikueshme ose të disponueshme mund të kenë nivele të ndryshme tensioni ose madhësi të ndryshme.

Si funksionon bateria?

Bateritë janë pajisje që konvertojnë energjinë kimike në energji elektrike. Bateritë, të cilat kanë dy elektroda dhe një lëndë kimike elektrolite midis tyre, ruajnë energji elektrike në to. Bateritë janë të mbyllura në një mbështjellës të jashtëm të bërë nga materiale të tilla si metali ose plastika për siguri. Bateritë kanë dy pole, njëri fund është anoda (+) dhe tjetri katodë (-).

Modelet e baterive duhet të instalohen saktë aty ku do të përdoren. Kur ndonjë model baterie është i bashkangjitur në një pajisje elektronike, sinjalet fillojnë të formohen fillimisht në pjesën kimike. Jonet në elektroda reagojnë me kimikatin, duke filluar rrjedhën e elektroneve. Kështu, rryma fillon të rrjedhë në bateri. Modelet e baterive alkaline të disponueshme, të cilat japin energji derisa elektroliti kimik të përfundojë, përfundon rrjedhën e elektroneve kur mbaron jetëgjatësia e tij.

Cilat janë llojet e baterive sipas madhësisë?

Ka madhësi të ndryshme baterish si AA, AAA, AAAA në të gjithë tregun. Modelet e baterive AA shpesh quhen edhe bateri me stilolaps. Bateritë e quajtura AAA njihen si bateri të largëta ose bateri me laps të hollë. Modelet me AAAA te shkruar ne to ose ne paketimet e tyre ofrohen ne shitje si bateri me te holle . Në shumë vende në jetën e përditshme, bateritë që shpëtojnë jetë preferohen në madhësinë e duhur sipas folesë së baterisë që do të futet.

Ndërsa bateria 18650, e cila përmendet shpesh në treg, mund të sigurojë prodhim energjie në një tension prej 3,7 volt, ajo prodhohet në kapacitete shumë të ndryshme mAh si 2200, 2600, 3000. Kapaciteti mAh i baterisë Li-ion direkt ndikon në kohën e shkarkimit. Modelet e baterive 18650, të cilat preferohen në pajisjet që kërkojnë fuqi më të madhe, sigurojnë përdorim afatgjatë me avantazhin e të qenit të rikarikueshëm.

Modelet e baterive të rrumbullakëta, të cilat shiten si bateri me butona, përdoren shpesh në vende të tilla si peshore, orë dore, kalkulatorë, çelësa automatikë. Modelet e njohura si bateritë e orës ofrojnë zgjidhje të dobishme me dimensionet e tyre të vogla. Bateria e aparatit të dëgjimit shitet në paketime të shumta për përdoruesit që kanë nevojë për të gjatë gjithë kohës. Modelet e vogla të baterive që mund të zëvendësohen lehtësisht kur mbarojnë sigurojnë energji DC për elektronikë të avancuar.

Çfarë është tensioni i baterisë?

Tensioni përcaktohet si një njësi që përshkruan diferencën e tensionit. Bateritë e projektuara për përdorim në pajisjet elektronike janë përgjegjëse për sigurimin e tensionit të funksionimit të qarqeve brenda pajisjes. Rryma elektrike mund të përfundojë qarkun vetëm kur sigurohet tensioni i duhur. Për shembull, një bateri stilolapsi që mund të prodhojë 1,5 volt duhet të përdoret për një lodër që shkruan 1,5v AA në shtratin e baterisë. Meqenëse tensioni i lartë do të thotë mbi rrymë, ai mund të djegë elementët e qarkut.

Bateritë funksionojnë qarkun në pajisjet me rrymë të drejtpërdrejtë. Kjo energji elektrike DC e furnizuar nga bateria është e ndryshme nga rryma AC në prizat konvencionale të murit. Llojet e baterive, të cilat në thelb janë një burim tensioni, janë të ekspozuara kryesisht në kategoritë e baterive 1.5, 3, 9v, 4.8, 12 volt. Bateritë e prodhuara në nivele të ndryshme tensioni zgjidhen sipas nevojave të qarkut elektronik që do të përdoret.

Avantazhet e modeleve të baterive të rikarikueshme

Ekzistojnë opsione të baterive të disponueshme, si dhe modele të baterive të rikarikueshme. Bateritë që mund të ringarkohen kur shterohen japin prodhim në kapacitete të ndryshme mAh. Për shembull, një bateri e ringarkueshme 1.5 V me një kapacitet prej 1500 mAh ofron funksionim shumë më të gjatë se një bateri me një kapacitet prej 900 mAh. Modelet e baterive të larta mAh që mbushen më vonë do të mbarojnë gjithashtu më vonë.

Bateritë që mund të mbushen me karikues baterish sjellin avantazhe në kosto, veçanërisht në pajisjet që përdoren vazhdimisht. Për shembull, në vend që të blini bateri çdo herë për një dorezë konsole loje, bateritë e shteruara mund të rimbushen dhe ripërdoren. Vlera e Amperit e shkruar në karikuesin e baterisë jep një ide se sa kohë do të duhet për të ngarkuar baterinë. Një karikues me një vlerësim më të lartë Amper do ta ngarkojë baterinë më shpejt.

Çfarë është një bateri litium-jon? Çfarë do të thotë Bateria?

Bateritë litium-jon, një nga llojet e baterive të rikarikueshme, dallohen me efikasitetin e tyre të lartë. Modelet e baterive litium-jon me memorie, të cilat mund të karikohen edhe para se të shkarkohen plotësisht, ofrohen në shitje edhe me emrin bateri Li-ion ose bateri 18650. Bateritë Li-jon me aftësi të larta shkarkimi shpesh preferohen në bateritë e pajisjeve elektrike.

Bateritë li-jonike të përbëra nga qeliza janë burimi i nevojave energjetike të shumë pajisjeve si pajisjet Powerbank, kompjuterët laptop, makinat rroje, modelet e fshesës me korrent, telefonat celularë, orët inteligjente. Të dizenjuara duke kombinuar bateri të shumta, bateritë Li-ion premtojnë përdorim afatgjatë dhe të qëndrueshëm me avantazhin e rimbushjes.

Çfarë është bateria alkaline?

Llojet e baterive alkaline gjenerojnë energji elektrike duke shfrytëzuar reaksionet midis kimikateve të dioksidit të zinkut dhe dioksidit të manganit. Bateritë alkaline janë përgjithësisht jo të rikarikueshme dhe bëhen të papërdorshme kur shterojnë. Modelet e baterive të prodhuara për nevoja të disponueshme me avantazhin e jetëgjatësisë shumë më të gjatë kanë densitet të lartë energjie.

Bateritë alkaline, të cilat ofrojnë nivele të ndryshme të rrymës sipas ngarkesës, mbarojnë shpejt ose ngadalë në varësi të pajisjes me të cilën përdoren. Bateria alkaline, e cila prodhohet përgjithësisht në 1,5 V, shfaq një tension prej 1,5 V deri në 1,65 V kur matet në gjendje boshe, ndërsa bateritë që funksionojnë kur lidhen me një pajisje tregojnë tensione në intervalin 1,1 V deri në 1,3 V. Një bateri alkaline e vdekur jep një dalje të tensionit prej rreth 0,8 V - 1,0 V.

Konsideratat kur blini një bateri

Përcaktohet se në cilën madhësi dhe formë do të përdoret një bateri në vendet ku janë instaluar bateritë në pajisjet elektronike. Gjatë zgjedhjes së baterisë, shtrati i baterisë së pajisjes duhet të ekzaminohet me kujdes. Ndër opsionet si bateria 18650, bateria stilolaps AA, bateria e hollë AAA, bateria me butona, bateria e orës, duhet të preferohet më e përshtatshme.

Nëse pajisja në të cilën është instaluar bateria përdoret shpesh dhe vazhdimisht, duhet të preferohen bateritë e ringarkueshme dhe karikuesit e baterive në vend të baterive alkaline të disponueshme. Kështu, në pajisjet që punojnë shumë, bateritë që po mbarojnë vazhdimisht mund të ripërdoren duke i karikuar me një karikues. Ky është gjithashtu një faktor që ul koston.

Vlerat e mAh të shkruara në bateri janë të jashtëzakonshme. Kapaciteti më i madh mAh nënkupton përdorim më të gjatë. Për pajisjet elektronike që kërkojnë punë afatgjatë, vlera e lartë mAh e baterisë e bën jetën më të lehtë për përdoruesit. Bateritë me kapacitet të lartë mAh mund të karikohen më shpejt me karikues të fuqishëm.

Vlera e voltit të baterisë duhet të jetë e njëjtë me nivelin e tensionit të kërkuar nga pajisja elektrike. E sakta duhet të zgjidhet nga opsione të tilla si bateritë 1.2, 1.5, 3, 4.8, 5, 6, 7.2, 9, 9.6 ose 12 volt. Një vlerë e tensionit të lartë mund të dëmtojë pajisjen ndërsa një tension i ulët nuk e përdor pajisjen.

Bateritë e shteruara ose të përdorura nuk duhet të hidhen tutje. Bateritë kimike, të cilat ndotin tokën dhe ujin, dëmtojnë natyrën. Bateritë që përmbajnë metale të rënda ose kimikate toksike duhet të hidhen në kazanët e riciklimit të baterive kur të mbarojnë.

Kur blini bateri të rikarikueshme, është e dobishme të kihet parasysh se ka lloje të tilla si NiMH, NiCd, jon litium dhe polimer litium. Ju mund të hulumtoni markat e baterive dhe çmimet e baterive përmes kategorisë, e cila përfshin shumë modele baterish, dhe të blini menjëherë modelet që ju përshtaten

Shkarkoni aplikacionin e Foleja

Eksploro botën e blerjeve online me një përvojë të thjeshtë me aplikacionin foleja.