Zbritje për 7 & 8 Mars

Blej tani

status:

Disk

Një disk është një pajisje që përdoret për ruajtjen dhe marrjen e informacionit dixhital. Ekzistojnë lloje të ndryshme disqesh, secili me karakteristikat dhe aplikacionet e veta unike. Në këtë ese, ne do të eksplorojmë llojet e ndryshme të disqeve, avantazhet dhe disavantazhet e tyre dhe rolin e tyre në informatikë moderne.

Lloji më i zakonshëm i diskut është hard disk drive (HDD). Siç kemi diskutuar në esenë e mëparshme, HDD-të përbëhen nga një ose më shumë disqe rrotulluese të veshura me një material magnetik. Disqet rrotullohen me shpejtësi të lartë dhe një kokë leximi/shkrimi lëviz nëpër to, duke lexuar dhe shkruar të dhëna në sipërfaqen e diskut. HDD-të janë të njohur për kapacitetin e tyre të madh të ruajtjes dhe koston e ulët për gigabajt. Ato përdoren gjerësisht në kompjuterë dhe pajisje të tjera elektronike, nga laptopët personalë deri te qendrat e mëdha të të dhënave.

Përparësitë e përdorimit të diskut të ngurtë

Përparësitë e përdorimit të një hard disk janë të shumta. Hard disqet janë gjithashtu produkti i preferuar për sa i përket kostos, hapësirës së ruajtjes dhe lehtësisë së përdorimit. Krahasuar me CD dhe DVD-ROM, disqet e ngurtë janë më të rëndësishëm për sa i përket ruajtjes së më shumë informacionit dhe qëndrueshmërisë. Për më tepër, mund të ruani disqet tuaja të ngurta me kapacitet shumë të lartë ruajtjeje ose t'i mbani me vete kudo që dëshironi. Përveç kësaj, falë përputhshmërisë së tij me të gjitha llojet e sistemeve operative, ju mund të transferoni lehtësisht informacion në çdo kompjuter.

Hard disqet janë gjithashtu mjaft të avancuar për sa i përket shpejtësisë së transferimit në krahasim me CD dhe DVD-ROM. Ju nuk keni nevojë të shpenzoni kohë të gjatë për transferimin e skedarëve. Ju mund ta bëni këtë punë në një kohë të shkurtër. Avantazhi më i rëndësishëm i transferimit të skedarëve në një kohë të shkurtër është se shpejtësia e rrotullimit është më e lartë se hard disku normal. Për sa i përket qëndrueshmërisë, humbja e performancës ndodh me kalimin e kohës për shkak të kontaktit fizik me disqet e ngurtë. Nëse dëshironi, mund të kombinoni hard diskun dhe disqet USB duke sulmuar. Kjo rrit performancën e hard diskut dhe ju lejon ta përdorni atë në mënyrë më efektive.

SSD-të janë më të shpejtë se disqet e ngurtë. Ky është faktori më i rëndësishëm që i bën ato më të favorshme. Është gjithashtu një pjesë mekanike që funksionon njësoj si një hard disk. Përveç kësaj, SSD-të kursejnë energji duke reduktuar jetëgjatësinë e baterisë në laptopë. Çdo veprim i kryer në kompjuterë me SSD është shumë më i shpejtë dhe më praktik se disqet e tipit normal. Meqenëse nuk ka pjesë lëvizëse në strukturën e brendshme të SSD-ve, probabiliteti i përkeqësimit është shumë i ulët në krahasim me disqet e ngurtë. Sidoqoftë, SSD-të bëhen të papërdorshme kur arrijnë një kapacitet të caktuar shkrimi dhe rikuperimi i të dhënave është pak më i vështirë në rast dështimi. Në të njëjtën kohë, SSD funksionon më i qetë se hard disqet. Në hard disqet, të dhënat ruhen në një shtresë dhe vendndodhja e skedarëve është shumë e rëndësishme. Në SSD, renditja e të dhënave është e parëndësishme pasi të dhënat ruhen në çipa. Prandaj, formatimi i diskut nuk kryhet në SSD. Ndërsa disqet e ngurtë mund të arrijnë 10 TB në kapacitet, një madhësi maksimale e kapacitetit prej 4 TB arrihet në SSD.

Hard disqet janë të përshtatshëm për t'u përdorur nga dizajnerët grafikë që redaktojnë dhe ruajnë video ose imazhe, dhe përdoruesit e përgjithshëm të kompjuterëve që kanë nevojë për arkivimin e skedarëve. Për lojtarët dhe përdoruesit e tjerë që duan shpejtësi dhe praktikë, SSD do të jetë një zgjidhje e mirë

Instalimi dhe përdorimi i diskut të ngurtë

Pjesa e montimit është një hap i rëndësishëm në përdorimin e hard diskut. Për të montuar hard diskun në kompjuterin tuaj desktop ose laptop, shkëputni kabllon e rrymës nëse keni një kompjuter desktop, hiqni baterinë nëse keni një kompjuter laptop. Më pas vendoseni hard diskun në zonën e duhur dhe bëni lidhjet e energjisë.

Kur bëni lidhje me energji, sigurohuni që skajet me ngjyrë të kuqe të lidhësve të jenë përballë njëri-tjetrit. Më pas fiksoni hard diskun në pozicionin e tij duke e vidhosur. Ky vend është zakonisht fundi i kutisë së kompjuterit për kompjuterët desktop. Në kompjuterët laptop, vendndodhja e diskut të ngurtë zakonisht tregohet me shenjën HDD. Nëse nuk e rregulloni mjaftueshëm hard diskun tuaj gjatë instalimit, hard disku juaj mund të dëmtohet dhe të bëhet i papërdorshëm si rezultat i ndikimeve të mundshme. Aktivizoni energjinë e sistemit dhe ndizni kompjuterin duke rilidhur baterinë për kompjuterin laptop dhe kabllot e energjisë për kompjuterin desktop.

Kujdesi shtesë është veçanërisht i rëndësishëm kur transportoni dhe përdorni kompjuterë laptopë. Për shembull, kur mbani laptopin me çantën e tij, duhet ta rregulloni patjetër. Problemet që ndodhin në pikat e lidhjes së diskut të ngurtë si pasojë e lëkundjeve që ndodhin kur ai nuk rregullohet mjaftueshëm mund të dëmtojnë të dhënat e ruajtura. Në këtë rast, nëse hard disku është në gjendje pune, duhet të bëhet rikuperimi i të dhënave. Në të njëjtën kohë, sipërfaqja në të cilën përdoret laptopi juaj është gjithashtu një faktor që shkakton jetëgjatësinë e diskut. Për të rritur jetëgjatësinë e hard diskut, duhet të kujdeseni që të përdorni laptopin dhe kompjuterin tuaj desktop brenda intervaleve standarde të temperaturës të përcaktuara për disqet e ngurtë. Në përdorimin e disqeve të ngurtë në kompjuterët desktop, nëse kutia e kompjuterit është e hapur, mund të shfaqet pluhur dhe kështu jetëgjatësia e diskut mund të shkurtohet me kalimin e kohës pasi sistemet e ftohjes nuk funksionojnë siç duhet. Nëse ka ndodhur pluhurimi, duhet të jeni shumë të kujdesshëm nëse do të bëni pastrimin e diskut të ngurtë. Megjithatë, nëse nuk doni të rrezikoni, mund të përfitoni nga shërbimet teknike.

Çfarë duhet t'i kushtoj vëmendje kur blej një hard disk?

Para së gjithash, duhet të shikoni kapacitetin e ruajtjes dhe më pas të vendosni se çfarë dëshironi të bëni me hard diskun. Shpejtësia e rrotullimit për rrjedhën e shpejtë të të dhënave; Duhet t'i kushtoni vëmendje kohës së hyrjes në hard disk dhe njësive të lidhjes në hard disk.

Cili nga modelet e diskut të ngurtë funksionon për mua?

Duke ditur se çfarë do të përdorni për të gjetur atë që funksionon për ju midis modeleve të diskut të ngurtë, e bën punën tuaj më të lehtë. Në përgjithësi, çdo model i diskut të ngurtë do të funksionojë. Megjithatë, është e rëndësishme të blini një hard disk sipas buxhetit tuaj ekonomik.

Çfarë mund të bëj me hard diskun?

Ju mund të instaloni sistemin operativ të kompjuterit tuaj dhe programet dhe lojërat që do të luani në hard disk. Në të njëjtën kohë, mund të ruani në mënyrë të sigurt skedarë të tillë si foto, video, muzikë, filma me një hard disk të jashtëm, domethënë një hard disk portativ.

Shkarkoni aplikacionin e Foleja

Eksploro botën e blerjeve online me një përvojë të thjeshtë me aplikacionin foleja.