Blej tani

status:

HDD

Një hard disk (HDD) është një pajisje që përdoret për të ruajtur dhe marrë informacion dixhital. Është një nga llojet më të zakonshme të pajisjeve të ruajtjes në përdorim sot, që gjendet në kompjuterë, serverë dhe pajisje të tjera elektronike. Në këtë ese, ne do të eksplorojmë teknologjinë prapa HDD-ve, avantazhet dhe disavantazhet e tyre dhe rolin e tyre në kompjuterin modern.

HDD-të përbëhen nga një ose më shumë disqe rrotulluese të veshura me një material magnetik. Disqet rrotullohen me shpejtësi të lartë dhe një kokë leximi/shkrimi lëviz nëpër to, duke lexuar dhe shkruar të dhëna në sipërfaqen e diskut. Koka e leximit/shkrimit mund të aksesojë çdo vendndodhje në disk, duke lejuar akses të rastësishëm të të dhënave. Veshja magnetike e diskut lejon që të dhënat të ruhen në mënyrë magnetike, me çdo bit të përfaqësuar nga një orientim specifik i grimcave magnetike.

Një nga avantazhet kryesore të HDD-ve është kostoja e tyre relativisht e ulët për gigabajt memorie. Ato janë gjithashtu gjerësisht të disponueshme dhe të pajtueshme me shumicën e sistemeve kompjuterike. HDD-të janë gjithashtu në gjendje të ruajnë sasi të mëdha të dhënash, duke i bërë ato ideale për aplikacionet që kërkojnë shumë hapësirë ruajtëse. Për më tepër, HDD-të kanë ekzistuar për shumë vite, kështu që ato janë një teknologji e provuar dhe e besueshme.

Modelet dhe çmimet e diskut të ngurtë

Hard disqet janë dy llojesh, të brendshëm dhe të jashtëm. Hard disqet e brendshëm janë montuar brenda kompjuterëve desktop dhe laptopëve, ndërsa disqet e jashtëm janë të lëvizshëm. Sot, disqet e jashtme janë një alternativë, sepse ato mund të mbajnë më shumë të dhëna sesa disqet USB.

Modelet e diskut të brendshëm dhe të jashtëm janë 500 GB, 1 TB, 2 TB dhe 8 TB për sa i përket hapësirës së ruajtjes. Sidoqoftë, shpejtësitë e RPM gjithashtu ndryshojnë nga 5400 RPM në 10000 RPM. Vlera e cache-it për disqet e ngurtë është gjithashtu efektive në rritjen e performancës së tij. Në përgjithësi, vlerat e cache në disqet e ngurtë janë 8, 16, 32, 64, 128 dhe 256 MB. Modelet e diskut të ngurtë me madhësi 2,5 dhe 3,5 inç janë gjithashtu të pajtueshëm me versionin USB 3.0 dhe USB-C. Hard disqet e jashtëm 2,5 inç mund të përdoren nëpërmjet kabllit usb. Përveç kësaj, disqet e jashtme 3,5 inç kanë një përshtatës, kështu që ata marrin energji nga energjia elektrike. Kështu, përdoret duke e futur në prizë.

Çmimet e diskut të brendshëm ose të jashtëm ndryshojnë sipas asaj që dëshironi të përdorni, shpejtësisë RPM dhe hapësirës së ruajtjes. Në të njëjtën kohë, është e nevojshme të llogaritet çmimi për gigabajt për të përcaktuar vlerën në bazë të çmimit në disqet e ngurtë. Për këtë, mund të blini hard diskun më ekonomik për ju duke llogaritur çmimin për gigabajt kur ndani çmimin e diskut me kapacitetin e ruajtjes

SSD-të kanë çmim më të lartë se hard disqet për shkak të hapësirës së tyre të ruajtjes. Prandaj, ju mund të kurseni buxhetin tuaj duke përdorur praktikisht SSD. Ajo që duhet të bëni për këtë është të instaloni sistemin operativ, programet dhe lojërat në SSD duke përdorur SSD-në dhe hard diskun e brendshëm së bashku. Ju mund të keni disqe të brendshëm dhe të jashtëm të shumë markave dhe modeleve me privilegjin e Hepsiurada me çmime të favorshme të përshtatshme për buxhetin tuaj.

Çfarë bën një hard disk?

Hard disqet përbëhen nga pllaka ku ruhen të dhënat, kokat e leximit dhe shkrimit dhe një pjesë motorike që lëviz këto koka. Të dhënat e transferuara në pllakat me kokat e shkrimit në një fushë magnetike përdoren në sistem nëpërmjet kokës së leximit. Shpejtësia e lartë e leximit-shkrimit ju lejon të aksesoni më shpejt të dhënat në kompjuterin tuaj. Hard disku është një nga pajisjet më të sigurta që përdoret për të ruajtur të dhënat pa ndërhyrjen tuaj, përveç nëse i fshini aksidentalisht. Për këtë arsye, ai njihet edhe si hard disk. Përveç ruajtjes së sigurt të të dhënave me kapacitet të lartë, ai gjithashtu ka funksione të ndryshme në varësi të modelit të diskut të ngurtë që përdorni. Një nga ndryshimet midis një hard disk dhe një hard disk është se disqet e ngurtë funksionojnë për të instaluar sistemin operativ. Në të njëjtën kohë, programet dhe lojërat që do të përdoren në kompjuter janë të vendosura në hard disk. Avantazhi më i madh i disqeve të ngurtë është se ato janë portative, kështu që të gjitha llojet e skedarëve dhe të dhënave mund të ruhen lehtësisht.

Hard disqet ndahen në tre si PATA, SATA dhe SCSI për nga lloji i lidhjes. Hard disqet me PATA, ose Parallel Advanced Technology Attachment, lidhen me motherboard nëpërmjet kabllove përçuese. Disqet e ngurtë të tipit SATA janë lloji më i përdorur sot dhe kanë më shumë gjerësi bande. Përdoret edhe me kabllo të gjatë dhe të hollë. Pra, rrjedha e të dhënave është gjithmonë më shumë në llojin SATA.

Ndryshe nga kompjuterët personalë, është e mundur të shihen disqe të ngurtë në sistemet kompjuterike të përdorura si serverë. Hard disqet me lidhje SCSI përdoren në serverë. Përdoret për të lidhur shumë disqe të ngurtë. Në këtë rast, zakonisht përdoret hard disku me hapësirën më të lartë të ruajtjes.

Si të zgjidhni një hard disk?

Kur zgjidhni një hard disk, së pari duhet të vendosni qartë se çfarë dëshironi. Nëse dëshironi të ruani artikuj të tillë si foto, muzikë, seri ose filma, duhet të zgjidhni hard disqe që nuk janë të kushtueshëm, por kanë hapësirë të madhe ruajtjeje sipas situatës tuaj ekonomike. Disqet e ngurtë zakonisht ofrojnë hapësirë ruajtëse nga 320 GB deri në 16 TB. Sigurisht, të qenit i lëvizshëm e bën punën tuaj shumë më të lehtë në këtë pikë. Për këtë, ju mund të zgjidhni disqe të ngurta 2,5 ose 3,5 inç. Disqet e ngurtë 2,5 inç përdoren përgjithësisht në laptopë dhe disqe të jashtëm; Është e mundur të shihen modele të diskut të ngurtë 3,5 inç në kompjuterët desktop.

Nëse nuk jeni të kënaqur me performancën e sistemit të kompjuterit tuaj ose nëse doni t'i thoni lamtumirë hard disqeve të stilit të vjetër, mund të zgjidhni SSD për të shpejtuar kompjuterin tuaj. Sidoqoftë, nëse po mendoni për atë të favorshëm për sa i përket buxhetit, një hard disk me rpm të lartë, domethënë shpejtësia e rrotullimit të pllakës që ndodhet brenda hard diskut, do t'ju mjaftojë. Në vend të disqeve të ngurtë që bëjnë zhurmë të lartë, duhet të preferoni modelet e hard disqeve me shpejtësi rrotullimi më të ngadaltë.

Sot, kompjuterët e gjeneratës së re mbështesin standardin SATA. Pjesa e quajtur porta SATA përbëhet nga tre pjesë të ndryshme, përkatësisht SATA I, SATA II dhe SATA III. Më efikasi dhe efektiv për sa i përket shpejtësisë së leximit dhe shkrimit është SATA III. Meqenëse kompjuterët e modelit më të fundit kanë pllaka amë të mbështetur nga SATA III, duhet të siguroheni që hard disqet të mbështesin gjithashtu SATA III. Faktori që duhet t'i kushtoni vëmendje për sa i përket performancës është shpejtësia e RPM. Modelet e hard disqeve të gjeneratës së re janë përgjithësisht të disponueshme në dy lloje të ndryshme, 5400 RPM dhe 7200 RPM. Nëse dëshironi që shpejtësia të përmbushë pritjet tuaja për sa i përket performancës, hard disku me shpejtësi 7200 RPM është për ju. Përveç kësaj, nëse dëshironi një hard disk të heshtur, mund të zgjidhni disqe të ngurta 5400 RPM.

Shkarkoni aplikacionin e Foleja

Zhytuni në botën e blerjeve online me një përvojë të shfrenuar dhe të rehatshme.