Blej tani

status:

Pajisjet për kompjuter

Kur bëhet fjalë për përdorimin e një kompjuteri, pajisjet periferike janë komponentë thelbësorë që mund të bëjnë një ndryshim të madh në përvojën tuaj të përgjithshme. Pajisjet periferike janë pajisje harduerike që lidhen me një kompjuter për të përmirësuar funksionalitetin e tij, të tilla si tastierat, minjtë, monitorët, printerët dhe skanerët. Këto pajisje jo vetëm që e bëjnë kompjuterin më të lehtë dhe më efikas, por ato gjithashtu mund të rrisin kreativitetin dhe produktivitetin e përdoruesit.

Pajisjet periferike mund të ndahen në dy kategori kryesore: pajisjet hyrëse dhe dalëse. Pajisjet hyrëse i lejojnë përdoruesit të fusin të dhëna dhe komanda në kompjuter, ndërsa pajisjet dalëse shfaqin ose nxjerrin rezultatet e përpunimit të kompjuterit.

Një nga pajisjet hyrëse më të përdorura është tastiera. Një tastierë i lejon përdoruesit të shkruajnë tekst dhe të futin komanda në kompjuter. Ka shumë lloje të ndryshme të tastierave, duke përfshirë tastierat standarde, tastierat ergonomike dhe tastierat e lojërave. Tastierat standarde janë lloji më i zakonshëm dhe janë të përshtatshme për përdorim të përgjithshëm kompjuterik. Tastierat ergonomike janë krijuar për të reduktuar tendosjen dhe shqetësimin gjatë seancave të gjata të shkrimit, ndërsa tastierat e lojërave janë krijuar posaçërisht për lojëra me çelësa dhe veçori shtesë.

Një pajisje tjetër e zakonshme hyrëse është miu. Një mouse i lejon përdoruesit të kontrollojnë treguesin e kompjuterit në ekran dhe të ndërveprojnë me ndërfaqet grafike të përdoruesit. Ka shumë lloje të ndryshme të minjve, duke përfshirë minjtë tradicionalë me tela, minjtë me valë dhe minjtë e lojërave. Minjtë me valë ofrojnë më shumë liri lëvizjeje, ndërsa minjtë e lojërave janë krijuar për të ofruar butona dhe veçori shtesë për lojëra.

Pajisjet e tjera hyrëse përfshijnë tastierë me prekje, topa gjurmësh dhe levë. Taksat me prekje gjenden zakonisht në laptopë dhe i lejojnë përdoruesit të kontrollojnë treguesin me gishtat e tyre. Gjurmët janë të ngjashëm me minjtë, por përdorin një top rrotullues për të kontrolluar treguesin. Joysticks përdoren shpesh për lojëra dhe simulime fluturimi.

Pajisjet e daljes përfshijnë monitorët, printerët dhe altoparlantët. Monitorët i lejojnë përdoruesit të shikojnë rezultatet e përpunimit të kompjuterit. Ka shumë lloje të ndryshme të monitorëve, duke përfshirë ekranet LCD, LED dhe OLED. Këto ekrane ndryshojnë në madhësi, rezolucion dhe shpejtësi të rifreskimit dhe mund të zgjidhen në bazë të nevojave të përdoruesit.

Printerët përdoren për të nxjerrë kopje fizike të dokumenteve dhe imazheve. Ka shumë lloje të ndryshme printerësh, duke përfshirë printerët me bojë, printerët lazer dhe printerët të gjithë-në-një që mund të printojnë, skanojnë, kopjojnë dhe faksojnë. Printerët me bojë janë të përshtatshëm për printimin e fotografive dhe grafikave, ndërsa printerët lazer janë më të mirë për dokumente tekstuale.

Altoparlantët përdoren për të nxjerrë audio nga kompjuteri. Ka shumë lloje të ndryshme altoparlantësh, duke përfshirë sistemet e tingullit rrethues 2.1, 5.1 dhe 7.1. Këto sisteme mund të ofrojnë përvoja zhytëse audio për lojëra, filma dhe muzikë.

Përveç pajisjeve hyrëse dhe dalëse, ka edhe pajisje të tjera periferike që mund të përmirësojnë përvojën e përdoruesit. Për shembull, hard disqet e jashtme mund të ofrojnë hapësirë shtesë ruajtëse për skedarët dhe dokumentet. Hubs USB mund t'i lejojnë përdoruesit të lidhin pajisje të shumta me kompjuterin e tyre. Webkamerat mund të përdoren për video konferenca dhe transmetim.

Pajisjet periferike janë komponentë thelbësorë që mund të bëjnë një ndryshim të madh në përvojën tuaj të përgjithshme kompjuterike. Ato ju lejojnë të futni të dhëna dhe komanda në kompjuter dhe të nxirrni rezultatet e përpunimit të tij. Pavarësisht nëse jeni një gamer, një dizajner grafik ose thjesht një përdorues i rastësishëm, ka pajisje periferike që mund të rrisin produktivitetin dhe kreativitetin tuaj.

Kur zgjidhni pajisje periferike, është e rëndësishme të merrni parasysh nevojat dhe preferencat tuaja. Për shembull, nëse jeni një lojtar, mund të dëshironi të investoni në një tastierë dhe maus lojrash me butona dhe veçori shtesë. Nëse jeni një dizajner grafik, mund të dëshironi të investoni në një monitor me rezolucion të lartë me paraqitje të saktë të ngjyrave. Nëse jeni përdorues i rastësishëm, mund të mjaftojnë një tastierë dhe maus standard me një monitor bazë.

Çmimet e pajisjeve të kompjuterit

Ka shumë pjesë kompjuteri që mund të zgjidhni për ta bërë kompjuterin tuaj ekzistues të përshtatshëm me sistemet operative, softuerët dhe lojërat aktuale. Pllaka amë, në të cilën mund të instaloni shumicën e komponentëve të sistemit tuaj, dhe procesori, i cili përcakton shpejtësinë bazë të sistemit tuaj, janë ndër këto pjesë të kompjuterit. 

Softueri që përdorni dhe memoria që mund të përcaktojë performancën në operacionet tuaja të përditshme, pjesë të tilla si kartat e zërit dhe video që përcaktojnë performancën e lojës së kompjuterit tuaj janë gjithashtu shumë të rëndësishme.

Ju mund të merrni hard disqet që përdorni për të ruajtur të dhënat dixhitale që keni, disqet optike që mund të lexojnë dhe regjistrojnë CD, DVD, Blu-ray kur është e nevojshme dhe produkte të furnizimit me energji që furnizojnë me energji elektrike kompjuterin tuaj, duke përcaktuar atë që i përshtatet nevojave tuaja.

Çmimet e pjesëve kompjuterike; mund të ndryshojnë për shkak të veçorive të tilla si marka, modeli, kapaciteti, shpejtësia dhe zgjidhja shtesë e ftohjes që vjen me të. 

Për shembull, ndërsa mund të ketë dallime midis çmimeve të motherboard-it, mund të ketë gjithashtu ndryshime çmimesh midis versioneve të produkteve të motherboard-it të krijuar posaçërisht për lojtarë ose për përdoruesit e zakonshëm të kompjuterit.

Disa nga pjesët e kompjuterit që keni blerë vite më parë mund të kenë qenë të ngadalta përballë softuerit të përditësuar ose mund të jenë dëmtuar për arsye të ndryshme. Nëse dëshironi të zëvendësoni këto pjesë të konsumuara për të rinovuar sistemin tuaj, duhet të kontrolloni strukturat hyrëse dhe shpejtësinë e produkteve që do të zëvendësoni pjesët e mëparshme.

Për shembull, nëse doni të blini të reja, do të ishte e përshtatshme të mësoni modelin e motherboard-it tuaj dhe të përcaktoni se cilin lloj memorie po përdorni. Përndryshe, kur blini ndonjë memorie, mund të mos jeni në gjendje ta përdorni produktin për shkak të ndryshimit të strukturës së hyrjes

Një situatë e ngjashme mund të vërehet në video kartat. Vendi i kartës grafike në motherboard tuaj të vjetër mund të jetë i llojit AGP 8X. Meqenëse nuk është e mundur të gjesh një video kartë me këtë strukturë hyrëse në kushtet e sotme, është e dobishme të përditësoni sistemin tuaj në përgjithësi. 

Shkarkoni aplikacionin e Foleja

Zhytuni në botën e blerjeve online me një përvojë të shfrenuar dhe të rehatshme.