status:

Laptop

Laptopët vazhdojnë të përmirësohen dita ditës. Tiparet që i shihnim si ëndrra vite më parë, tani kanë filluar të bëhen realitet. Me rritjen e veçorive, çmimet dhe madhësitë filluan të ulen. Nëse keni vendosur të blini një laptop të ri, mund të merrni parasysh sugjerimet tona si më poshtë. Falë këtyre sugjerimeve, ju mund të përcaktoni se çfarë lloj laptopi do të blini dhe cilin laptop apo kompjuter  preferoni që t'i përshtatet buxhetit tuaj. Zgjedhjet e duhura të laptopit do t'ju mundësojnë të përdorni atë duke qenë të kënaqur për një kohë të gjatë.

Çfarë duhet të keni parasysh kur blini një laptop?

Hapi 1: Identifikimi i nevojave tuaja: Shumë njerëz nuk i përcaktojnë saktë nevojat e tyre në këtë lloj përzgjedhjeje të pajisjeve elektronike. Zgjedhjet e gabuara sjellin pakënaqesi pas një kohe. Në mënyrë që ju të mos përjetoni këtë pakënaqësi, duhet të përcaktoni saktësisht nevojat tuaja.  Gjëja e parë që duhet të vendosni është se për çfarë do t'a blini këtë pajisje. Do të luani lojëra apo thjeshtë do ta përdorni për qëllime biznesi? Ndërsa karta grafike nuk është e rëndësishme në pajisjet që do të përdoren për qëllime biznesi, karta grafike ka rëndësinë më të madhe në ato që do të përdoren për lojëra. Kjo tregon se sa e rëndësishme është të identifikohet nevoja juaj.

Hapi 2: Caktimi i buxhetit: Çmimet e laptopëve. Me rritjen e veçorisë, rritet edhe çmimi. Gabimi që bëjnë shumë njerëz është që vazhdimisht përpiqen të rrisin buxhetin për të blerë pajisje me karakteristika pak më superiore. Me siguri do të jeni ndër ata që në fillim bëjnë të njëjtin gabim. Një kompjuter dhe një pajisje me harduer pak më të lartë mund të kenë çmime shumë të afërta. Bëni shumë kujdes që të mos e kaloni buxhetin që e keni vendosur. Nëse arrini të menaxhoni në këtë drejtim, do të keni zgjedhur laptopin e duhur për buxhetin tuaj. Pajisjet që do të zgjidhni me çmime më të larta se buxheti juaj mund t'ju lënë të ndjeni se keni dhënë para të panevojshme në procesin e mëvonshëm. Për të mos përjetuar këtë ndjenjë, siç thamë në fillim, buxheti ka një rëndësi të madhe.

Hapi 3: Sa i rëndësishëm është sistemi operativ kur blini një laptop: Nuk keni shumë zgjedhje kur bëhet fjalë për sistemin operativ. Disa prodhues kompjuterash shesin pajisjet e tyre pa sistem operativ. Kjo ngjarje, të cilën mund ta përshkruajmë si Free DOS, e bën çmimin e pajisjes pak më të ulët se normalja. Pasi të mbërrijnë pajisjet që keni blerë si kjo, do t'ju duhet të shqetësoheni për instalimin e një sistemi operativ. Nëse nuk keni sistemin operativ, mund të keni disa probleme nëse nuk dini për instalimin. Mund të iu duhet të përballoni me kosto shtesë për të instaluar një sistem operativ. Përveç kësaj, ka edhe pajisje me sistem operativ macOS dhe Windows. Nëse keni vendosur të blini një pajisje me sistem operativ macOS, duhet të merrni vendimin tuaj në favor të Apple. Sepse i vetmi brend që shet këtë sistem operativ është Apple. Këtë sistem operativ mund ta gjeni në të gjitha pajisjet macOS të prodhuara nga brendi Apple. Shumica e përdoruesve të macOS preferojnë këtë sistem operativ duke marrë parasysh lehtësinë e tij të përdorimit. Nëse nuk ka standarde që keni vendosur për sistemin operativ, do të jetë një përparësi e madhe për ju t'i drejtoheni sistemit operativ Windows. Një numër i madh i kompjuterëve që ofrohen në vendin tonë kanë sistemin operativ Windows. Në këtë mënyrë, ju do të keni shumë opsione për sa i përket çmimit dhe zgjedhjes. Mos harroni të merrni parasysh versionin kur blini një pajisje të sistemit operativ Windows. Pajisjet si Windows 7 dhe Windows 8 janë ndër më të shiturat. Versioni i sistemit operativ është një tjetër faktor që ndikon në çështjen e çmimit. Shumica e përdoruesve të macOS preferojnë këtë sistem operativ duke marrë parasysh lehtësinë e tij të përdorimit. Nëse nuk ka standarde që keni vendosur për sistemin operativ, do të jetë një përparësi e madhe për ju t'i drejtoheni sistemit operativ Windows.

Hapi 4: Vendosja për veçoritë e harduerit: Në pikën e përcaktimit të nevojave që përmendëm në fillim të artikullit, ju në fakt filloni të vendosni për harduerin. Planifikoni se çfarë pajisje do të përmbushë plotësisht punën tuaj pajisja që do të blini. Pajisjet që do të blini me veçori të ulëta mund t'ju bëjnë të ndiheni të ftohtë nga përdorimi i kompjuterit në një kohë të shkurtër. Si rezultat, mund t'ju duhet të paguani përsëri shpenzimet e kompjuterit. Kushtojini vëmendje çështjeve të tilla si motherboard, karta grafike, madhësia e diskut. Mos neglizhoni të krahasoni këto veçori të ndryshme harduerike gjatë zgjedhjes suaj.

Hapi 5: Komentet e përdoruesve: Komentet e përdoruesve ofrojnë informacionin më të bukur dhe të qartë kur blini një pajisje. Është shumë e rëndësishme që ju t'i hidhni një sy komenteve të përdoruesve. Duke shfletuar komentet e përdoruesve që e kanë blerë më parë, mund të lexoni opinionet për pajisjen që do të blini dhe të vëzhgoni shkallën e kënaqësisë së tyre. Ekziston një seksion i komenteve të përdoruesve në të gjithë laptopët dhe kompjuterëve në faqen tonë. Këtu mund të lexoni lehtë mendimet e përdoruesve. Komentet e bëra nga përdoruesit do të jenë faktori që ndikon shumë në zgjedhjen tuaj.

Hapi 6: Procesi i blerjes: Kur blini, mbani në mend se brendi ka një ndikim të madh në çmim. Mund të vëreni se ka dallime serioze në çmimet e dy pajisjeve me të njëjtat karakteristika për shkak të brendit. Për këtë arsye, duhet të keni parasysh se sa e rëndësishme është brendi për ju kur ta kryeni blerjen. Nëse perceptimi i brendit nuk ka një rëndësi të madhe për ju, mund të blini pajisje të nivelit më të lartë të përshtatshëm për buxhetin tuaj duke zgjedhur brende të ndryshme. Nëse mendoni se nuk kuptoni shumë, keni një zgjedhje tjetër. Kjo është për të hedhur një vështrim në seksionin bestseller - shitjet më të mira të faqës. Ju mund të vëzhgoni pajisjet që përdoruesit kanë blerë në rubrikën bestseller - shitjet më të mira. Mund t'i rishikoni pajisjet në seksionin bestseller dhe të merrni parasysh ato që i përshtaten buxhetit tuaj. Ka një rritje të komenteve për shkak të numrit të shitjeve në produktet më të shitura në krahasim me produktet normale. Në këtë mënyrë, nuk do të duhet të shqetësoheni për gjetjen e komenteve të përdoruesve. Mos harroni se do ta përdorni pajisjen që keni blerë për një kohë të gjatë. Merrni parasysh këtë dhe ndiqni të gjitha hapat që përmendëm një nga një. Zgjedhjet që bëni duke ndjekur këto hapa do'ju mundësojnë të shijoni kompjuterin tuaj për një kohë të gjatë. Kohët e fundit, prodhuesit e kompjutereve kanë filluar të shtojnë pajisje të ndryshme të reja edhe në veçoritë e jashtme. Në fillim të tyre janë kompjuterët që mund të palosen prapa dhe të bëhen tableta. Nëse nuk keni shumë probleme me buxhetin, nëse dëshironi të zgjidhni pajisje të ndryshme, mund t'i hulumtoni ato. Nëse blini këtë lloj kompjuteri, mund të vëzhgoni shikimet kurioze të njerëzve.

Cili laptop është i mirë?

Kur do të blini një laptop, një nga gjërat që duhet të keni parasysh është nevojat që dëshironi që laptopi të plotësojë. Kur bëhet një gabim në këtë fazë, laptopi që keni blerë do t'ju zhgënjejë pas një kohe të shkurtë. Për shembull, a do të blini një laptop për lojëra, biznes apo përdorim të përditshëm?

Sipas përgjigjes suaj për këtë pyetje, do të ndryshojnë edhe veçoritë harduerike të laptopit që do të blini. Nëse do të blini një laptop për të luajtur lojëra, gjëja e parë që duhet t'i kushtoni vëmendje është video karta. Përveç kësaj, madhësia e ekranit, procesori dhe memoria janë gjithashtu çështje që duhen marrë parasysh. Madhësia e ekranit të laptopëve, të cilët përgjithësisht blihen për qëllime lojrash, është rreth 15 inç. 

Procesorët e tij janë Intel Core i7 e lart, dhe memoria e tij është 8 GB RAM. Disa brende kanë gjithashtu laptopë të dizajnuar vetëm për lojëra. Kur blini një kompjuter për qëllime biznesi, do të hasni në një shumëllojshmëri të gjerë produktesh. Sepse pothuajse çdo laptop mund ta plotësojë këtë nevojë. Madhësia e ekranit mund të jetë në çdo inç sipas kërkesës tuaj, si dhe ju mund të zgjidhni memorien prej 2 GB RAM dhe më lart.

Cilat janë çmimet e laptopëve?

Për të blerë një laptop,  fillimisht duhet të keni një buxhet të caktuar që keni ndarë për të. Gjatë përcaktimit të këtij buxheti duhet të keni parasysh edhe kërkesat dhe dëshirat tuaja, por nuk duhet të ndërmerrni iniciativa që do t'ju detyrojnë shumë. Pasi të keni përcaktuar buxhetin tuaj, nuk duhet të tejkaloni shumë çmimin që keni vendosur. Një nga gabimet më të mëdha të bëra është "Paguaj pak më shumë, merr më te mirë".

Si rrjedhojë, mund të iu bëjë të mendoni që "Kam shpenzuar shumë për asgjë". 
Për të shmangur një situatë të tillë, duhet të zgjidhni kompjuterin më të mirë të përshtatshëm për kërkesat dhe situatën tuaj financiare, pa e kaluar shumë buxhetin tuaj. Në këtë mënyrë, nuk do të pendoheni më vonë. Sa më të larta pritshmëritë, kërkesat dhe dëshirat tuaja nga laptopi që dëshironi, aq më i lartë do të jetë çmimi.

Nëse dëshironi një laptop  me memorie dhe procesor të lartë dhe një ekran të madh, çmimi i laptopit do të rritet. Megjithatë, modeli dhe veçoritë nuk janë çështjet e vetme që ndikojnë në çmimin e një laptopi. Brendi dhe pajisja e jashtme e kompjuterëve, gjithashtu ndikonë në çmimin e tij. Për shembull, kur blini një kompjuter biznesi, midis opsioneve mund të hasni shumë modele të përshtatshme për buxhetin tuaj.

Midis këtyre opsioneve, mund të ketë edhe modele që kanë karakteristika të njëjta ose të ngjashme, por mund të shihni boshllëqe çmimesh midis tyre. Kjo për shkak se çmimi ndryshon për sa i përket brendit apo pamjes së laptopit. Nëse prioriteti juaj është të keni veçori të mira të kompjuterit, mund të mos merakoseni shumë për brendin ose pamjen.

Cila është rëndësia e komenteve të përdoruesve të laptopit?

Komentet e përdoruesve janë më të rëndësishme se promovimet. Fakti që njerëzit e vërtetë kanë një mendim duke përjetuar produktin krijon një ndjenjë besimi. Për të marrë informacionin më të saktë, është e dobishme të lexoni dhe shqyrtoni me kujdes komentet në internet. Leximi i komenteve të njerëzve që kanë provuar modelet e laptopit që keni zgjedhur do t'ju japë informacionin më të qartë.

Shkarkoni aplikacionin e Foleja

Eksploro botën e blerjeve online me një përvojë të thjeshtë me aplikacionin foleja.