Blej tani

status:

Celulari klasik

Celulari klasik portativ mund të bëjë dhe të marrë thirrje përmes një lidhjeje radiofrekuence ndërsa përdoruesi është duke lëvizur brenda një zone shërbimi telefonik. Lidhja e radiofrekuencës krijon një lidhje me sistemet komutuese të një operatori celular, i cili siguron akses në rrjetin telefonik me komutim publik (PSTN).
Telefonat celularë konsiderohen si një shpikje e rëndësishme njerëzore pasi ka qenë një nga pjesët më të përdorura dhe më të shitura të teknologjisë së konsumatorit. Rritja e popullaritetit ka qenë e shpejtë në disa vende, për shembull në MB numri i përgjithshëm i telefonave celularë kapërceu numrin e shtëpive në vitin 1999. Sot telefonat celularë janë të përhapur në mbarë botën dhe në pothuajse gjysmën e vendeve të botës, mbi 90% e popullsisë zotërojnë të paktën një celular
ë.

Telefonat e parë celularë, siç u përmend, përdoreshin vetëm për të bërë dhe për të marrë telefonata, dhe ishin aq të rëndë saqë ishte e pamundur t'i mbante në xhep. Këta telefona përdorën sisteme primitive RFID dhe pa tel për të bartur sinjale nga një pikë fundore me kabllo PSTN. 
Më vonë, telefonat celularë që i përkisnin rrjetit të Sistemit Global për Komunikime Mobile (GSM) u bënë të aftë të dërgonin dhe merrnin mesazhe me tekst. Me evoluimin e këtyre pajisjeve, ato u bënë më të vogla dhe u shtuan më shumë veçori, si shërbimi i mesazheve multimediale (MMS), i cili i lejonte përdoruesit të dërgonin dhe të merrnin imazhe. Shumica e këtyre pajisjeve të aftë për MMS ishin gjithashtu të pajisura me kamera, të cilat i lejonin përdoruesit të kapnin foto, të shtonin tituj dhe t'i dërgonin ato miqve dhe të afërmve që kishin gjithashtu telefona me aftësi MMS.

Së bashku me veçoritë e mesazheve dhe kamerave, telefonat celularë filluan të prodhoheshin me një aftësi të kufizuar për të hyrë në internet, të njohura si "shërbime të dhënash". Shfletuesit më të hershëm të telefonit ishin të pronarit dhe lejoheshin vetëm për përdorimin e një nënseksioni të vogël të internetit, duke i lejuar përdoruesit të aksesonin artikuj si moti, lajmet dhe përditësimet sportive.

Përfundimisht, prodhuesit e telefonave filluan t'i projektojnë këta telefona për të hyrë në të gjithë internetin, dhe webmasterët për të gjitha llojet e bizneseve, zyrat qeveritare dhe mbajtësit e tjerë të domeneve filluan t'i bëjnë faqet e internetit të përgjegjshme ndaj aksesit nga telefonat celularë. Trendi, i quajtur "dizajn i përgjegjshëm", ndryshoi fytyrën e internetit, me transaksionet e telefonave celularë që përbëjnë një pjesë më të madhe të shitjeve të tregtisë elektronike dhe aktiviteteve të tjera.

Rrjetet dhe aksesi

Një telefon celular zakonisht funksionon në një rrjet celular, i cili përbëhet nga faqe celulare të shpërndara nëpër qytete, fshatra dhe madje edhe rajone malore. Nëse një përdorues ndodh që ndodhet në një zonë ku nuk ka sinjal nga ndonjë faqe celulare që i përket ofruesit të rrjetit celular ku ai ose ajo është abonuar, telefonatat nuk mund të bëhen ose të merren në atë vendndodhje.

Së pari, rrjeti i telekomunikacionit 4G nisi një sistem transmetimi gjithëpërfshirës në internet duke përdorur gjëra të tilla si grupet e antenave inteligjente dhe "pëlhurat" e rrjetit pikë-për-pikë. Ndërsa quhej ende një "rrjet celular", 4G mbështetej në transmetimin IP, në vend të ndërrimit tradicional të qarkut telefonik, gjë që çoi në efikasitete të caktuara të pritjes dhe transmetimit.

Tani, një model dominues i quajtur 5G po shpaloset në të gjithë botën. Sistemi 5G përdor valë me frekuencë më të lartë dhe një strukturë më të afërt celulare, e cila ndryshon stilin e rrjetit dhe premton gjerësi bande më të madhe për përdoruesit.

Kush duhet blejë një celular klasik?

Siç është përmendur dhe më lart që celularët klasik janë të lehtë dhe portativ mund të themi se janë shumë të përshtatshëm për njerëzit që celularin e përdorin vetëm për thirrje dhe mesazhe. Të moshuarit apo edhe fëmijët tuaj mund ta përdorin një celular klasik për thirrje dhe mesazhe pasi që një smart phone nuk mund ta shfrytëzojnë në maksimum. Telefonat celularë janë shumë të favorshëm. Ato na ndihmojnë për ta bërë jetën tonë të lehtë dhe të rehatshme. Ata na ndihmojnë të komunikojmë me të dashurit tanë dhe të kryejmë punën tonë me efikasitet. Për më tepër, ata gjithashtu bëjnë disa punë të kompjuterit, kalkulatorit dhe kamerave.

Çfarë duhet të kërkoni në një celular klasik?

Jetëgjatësia e baterisë
Në botën e celularëve klasik, shpesh do të zbuloni se jetëgjatësia e baterisë tuaj matet me ditë apo edhe javë. Ndryshe nga celularët e mençur, këta klasik nuk duhet të përpunojnë vazhdimisht shumë veprime komplekse. Rishikoni tërësisht specifikat e celularit për të identifikuar atë që ofron kohën maksimale të bisedës dhe kohën e gatishmërisë. Për të eliminuar se sa shpesh duhet të karikoni celularin tuaj, merrni parasysh edhe sa funksione të avancuara ka, pasi ato mund të shkurtojnë jetëgjatësinë e baterisë.

Lehtësinë e përdorimit
Nëse jeni duke blerë një celular klasik, kjo është të paktën pjesërisht sepse nuk dëshironi të merreni me kompleksitetin e një smartphone modern. Ndërsa shumica e celularëve klasik janë në thelb të thjeshtë, disa janë çuditërisht të komplikuar. Celularët klasik të sotëm mund të përfshijnë veçori të tilla si dërgimi i mesazheve, nxjerrja e fotografive ose dëgjimi i muzikës. Ndërsa kërkoni për një celularë klasik, sigurohuni që ai të ketë një ndërfaqe që e bën mjaft të lehtë vendosjen dhe përgjigjen e thirrjeve.

Hapësirë ruajtëse e zgjerueshme
Përdoruesit bazë të celularit dhe përdoruesit e smartfonëve njësoj mund të përfitojnë nga ruajtja shtesë. Sot, shumica e celularëve klasik përfshijnë një kamerë. Nëse planifikoni të bëni fotografi ose video, duhet të siguroheni që celulari të ketë hapësirë të mjaftueshme. Marrja e një celulari me hapësirë ruajtëse të zgjerueshme mund të ndihmojë nëse nuk jeni në gjendje të transferoni kujtimet tuaja nga telefoni në një kompjuter. Me hapësirën ruajtëse të zgjerueshme, jo vetëm që mund të shtoni më shumë kapacitet, por jeni në gjendje të ndërroni lehtësisht kartat e kujtesës kur karta aktuale të mbushet.

Shkarkoni aplikacionin e Foleja

Eksploro botën e blerjeve online me një përvojë të thjeshtë me aplikacionin foleja.