status:

Makinë larëse

Një makinë larëse është një pajisje shtëpiake që përdoret për të larë rrobat. Termi përdoret kryesisht për makinat që përdorin ujë në krahasim me pastrimin kimik (që përdor lëngje pastrimi alternative dhe kryhet nga biznese të specializuara) ose pastrues me ultratinguj. Përdoruesi shton detergjentin e rrobave, i cili shitet në formë të lëngshme ose pluhur, në ujin e larjes.

Llojet e makinave lar
ëse

Kur zgjidhni një makinë larëse që i përshtatet shtëpisë dhe stilit të jetesës, mbani parasysh rutinën tuaj të larjes, artikujt e ndryshëm që lani në makinën tuaj dhe hapësirën që keni në dhomën tuaj të lavanderi. Një lavatriçe me ngarkesë të lartë ju lejon të shtoni artikuj të harruar pasi të keni filluar ciklin, t'i lani dhe shpëlani rrobat më shpejt dhe të ngarkoni e shkarkoni rrobat pa thyer kurrizin. Makinat larëse me ngarkesë të lartë mund të jenë gjithashtu të disponueshme me një kosto më të ulët se llojet e tjera. Nga ana tjetër, makinat larëse me ngarkesë të përparme ofrojnë një aftësi të madhe pastrimi, edhe për sendet e mëdha. Një lavatriçe me ngarkesë të përparme mund të vendoset gjithashtu me një tharëse për të kursyer hapësirën e dyshemesë. Nëse po kërkoni të kurseni energji, larëset me efikasitet të lartë janë mënyra më e mirë, pasi ato përdorin më pak ujë dhe reduktojnë kohët e ciklit të centrifugimit.

Efikasiteti dhe standardet

Kapaciteti dhe kostoja janë të dyja konsideratat kur blini një makinë larëse. Nëse gjithçka tjetër është e barabartë, një makinë me kapacitet më të lartë do të kushtojë më shumë për të blerë, por do të jetë më e përshtatshme nëse duhen pastruar sasi të mëdha rrobash. Më pak përdorime të një makinerie me kapacitet më të madh mund të kenë kosto më të ulëta funksionimi dhe efikasitet më të mirë të energjisë dhe ujit sesa përdorimi i shpeshtë i një makinerie më të vogël, veçanërisht për familjet e mëdha. Drejtimi i një makinerie të madhe me ngarkesa të vogla është e kotë.

Për shumë vite efiçenca e energjisë dhe e ujit nuk ishte e rregulluar dhe atyre iu kushtua pak vëmendje. Nga pjesa e fundit e shekullit të njëzetë, një vëmendje në rritje iu kushtua efikasitetit, me rregullore që zbatonin disa standarde, dhe efikasiteti ishte një pikë shitjeje, si për të kursyer kostot e funksionimit, ashtu edhe për të reduktuar emetimet e dioksidit të karbonit që lidhen me prodhimin e energjisë dhe humbjen e ujit.

Me rregullimin e efiçencës së energjisë dhe ujit, ato u bënë një pikë shitjeje; megjithatë, efektiviteti i shpëlarjes nuk ishte i rregulluar dhe ai nuk u shndërrua drejtpërdrejt në një pikë shitjeje. Prandaj, prodhuesit prireshin të reduktonin shkallën e shpëlarjes pas larjes, duke kursyer ujin dhe energjinë e motorit. Kjo kishte efektin anësor që linte më shumë mbetje detergjenti në rroba. Shpëlarja e pamjaftueshme mund të lërë mjaftueshëm detergjent në rroba për të prekur njerëzit me alergji ose ndjeshmëri.

Larje

Shumë makineri me ngarkesë të përparme kanë elementë të brendshëm elektrikë të ngrohjes për të ngrohur ujin e larjes, në afërsi të vlimit nëse dëshironi. Shpejtësia e veprimit kimik të pastrimit të detergjentit dhe kimikateve të tjera të rrobave rritet shumë me temperaturën, nga ekuacioni Arrhenius. Makinat larëse me ngrohës të brendshëm mund të përdorin detergjentë të veçantë të formuluar për të çliruar përbërës të ndryshëm kimikë në temperatura të ndryshme, duke lejuar që lloje të ndryshme njollash dhe dherash të pastrohen nga rrobat ndërsa uji i larjes nxehet nga ngrohësi elektrik.

Megjithatë, larja në temperaturë më të lartë përdor më shumë energji dhe shumë pëlhura dhe elastikë dëmtohen në temperatura më të larta. Temperaturat mbi 40 °C (104 °F) kanë efektin e padëshiruar të çaktivizimit të enzimave kur përdorni detergjent biologjik.

Shumë makina janë me mbushje të ftohtë, të lidhura vetëm me ujë të ftohtë, të cilin e ngrohin në temperaturën e funksionimit. Aty ku uji mund të nxehet më lirë ose me më pak emetim të dioksidit të karbonit sesa me energji elektrike, një operacion me mbushje të ftohtë është joefikas.

Ngarkuesit e përparmë duhet të përdorin detergjentë me sfumim të ulët, sepse veprimi rrotullues i kazanit palos ajrin në ngarkesën e rrobave, gjë që mund të shkaktojë shkumë të tepërt dhe tejmbushje. Megjithatë, për shkak të përdorimit efikas të ujit dhe detergjentit, problemi i shkumës me ngarkuesit e përparmë mund të kontrollohet thjesht duke përdorur më pak detergjent, pa pakësuar veprimin e pastrimit.

Shpëlarje

Makinat larëse kryejnë disa shpëlarje pas larjes kryesore për të hequr pjesën më të madhe të detergjentit. Në përgjigje të ankesave, shumë makina larëse lejojnë përdoruesin të zgjedhë cikle shtesë shpëlarjeje, në kurriz të përdorimit më të lartë të ujit dhe kohës më të gjatë të ciklit. Bosch, për shembull, në programin e tij të larjes kundër alergjive, përfshin një cikël shpëlarjeje shtesë prej tre minutash me ujë të paktën 60 °C (140 °F) për të shpëlarë mbetjet e detergjentit dhe çdo alergjen.

Rrotullimi

Makineritë me ngarkesë të përparme rrotullohen në disa faza të ciklit të tyre: pas larjes kryesore, pas shpëlarjeve individuale dhe centrifugimit përfundimtar me shpejtësi të lartë. Disa nga ato rrotullime mund të mungojnë në varësi të ciklit të veçantë.

Shpejtësitë më të larta të centrifugimit, së bashku me diametrat më të mëdhenj të vaskës, heqin më shumë ujë, duke çuar në tharje më të shpejtë. Nga ana tjetër, nevoja për hekurosje mund të reduktohet duke mos përdorur ciklin e centrifugimit në lavatriçe.

Nëse përdoret një tharëse rrobash me ngrohje pas larjes dhe centrifugimit, përdorimi i energjisë zvogëlohet nëse është hequr më shumë ujë nga rrobat. Megjithatë, tjerrja më e shpejtë mund t'i rrudh më shumë rrobat. Gjithashtu, konsumimi mekanik i kushinetave rritet me shpejtësi me shpejtësinë e rrotullimit, duke zvogëluar jetën.

Në ditët e sotme, shumica e makinave rrotullohen me 1000-1600 RPM. Shumica e makinave kanë shpejtësi të ndryshueshme, që variojnë nga 300-2000 RPM në varësi të makinës.

Tharëse të veçanta, pa funksion larjeje, janë të disponueshme për aplikime të specializuara. Për shembull, një makinë e vogël centrifuguese me shpejtësi të lartë mund të sigurohet në dhomat e zhveshjes së pishinave të përbashkëta për të lejuar që rrobat e banjës të lagura të thahen ndjeshëm në një gjendje pak të lagur pas përdorimit të përditshëm.

Shkarkoni aplikacionin e Foleja

Eksploro botën e blerjeve online me një përvojë të thjeshtë me aplikacionin foleja.