status:

Enëlarëse

Një enëlarëse është një pajisje thelbësore në kuzhinat moderne që thjeshton detyrën e pastrimit të enëve apo gotave. Është një pajisje që kursen kohë dhe punë që është bërë e njohur në familje, restorante dhe objekte të tjera ushqimore.

Sot, enëlarëset vijnë në lloje të ndryshme, duke përfshirë të integruara, të lëvizshme etj. Enëlarëset e integruara janë projektuar për t'u instaluar nën banakun e kuzhinës dhe janë të lidhura me sistemin hidraulik. Kurse ato portative janë njësi të pavarura që mund të lëvizen dhe të lidhen me lavamanin me një gyp. Makinat enëlarëse countertop janë njësi më të vogla që vendosen në majë të një banaku dhe mund të lidhen me rubinetin me një përshtatës.

Përfitimet e përdorimit të një enëlarëse janë të shumta. Së pari, kursen kohë dhe energji, pasi larja e enëve me dorë mund të jetë një detyrë që kërkon kohë dhe e lodhshme. Së dyti, siguron që enët të pastrohen dhe dezinfektohen plotësisht, duke reduktuar rrezikun e sëmundjeve që vijnë nga ushqimi. Së treti, kursen ujin, pasi enëlarëset përdorin më pak ujë sesa larja e enëve me dorë. Së katërti, është më miqësor me mjedisin, pasi redukton përdorimin e detergjenteve dhe energjisë.

Për të siguruar që një enëlarëse funksionon në mënyrë efektive dhe zgjat më shumë, është i nevojshëm mirëmbajtja e duhur. Pastrimi i rregullt i enëlarsës dhe filtrave të saj është thelbësor për të parandaluar bllokimet dhe aromat. Është gjithashtu e rëndësishme të përdorni detergjentin dhe shpëlarësin e duhur, pasi përdorimi i produkteve të gabuara mund të dëmtojë enëlarësen dhe përbërësit e saj. Kontrolli dhe zëvendësimi i rregullt i pjesëve të konsumuara ose të dëmtuara, të tilla si zorrët dhe pompat, është gjithashtu i rëndësishëm për të siguruar funksionimin e duhur të kësaj makine.

Si përfundim, enëlarëset janë një pajisje thelbësore në kuzhinat moderne që thjeshtojnë detyrën e pastrimit të enëve, kursejnë kohë dhe energji, sigurojnë pastërti dhe higjienë dhe janë miqësore me mjedisin. Të kuptuarit e historisë, llojeve, përfitimeve dhe mirëmbajtjes së makinave larëse enësh është e rëndësishme për të marrë një vendim të informuar për blerjen dhe përdorimin e kësaj pajisjeje.

Procesi

Përdorimi i energjisë dhe temperaturat e ujit

Në Bashkimin Evropian, konsumi i energjisë i një makine enëlarëse për përdorim standard tregohet në një etiketë energjie të Bashkimit Evropian. Në Shtetet e Bashkuara, konsumi i energjisë i një enëlarëse përcaktohet duke përdorur faktorin e energjisë.

Shumica e enëlarësve të konsumit përdorin një termostat 75 °C (167 °F) në procesin e dezinfektimit. Gjatë ciklit përfundimtar të shpëlarjes, elementi i ngrohjes dhe pompa e larjes ndizen dhe kohëmatësi i ciklit (elektronik ose elektromekanik) ndalet derisa termostati të fiket. Në këtë pikë, kohëmatësi i ciklit rifillon dhe në përgjithësi do të shkaktojë një cikël kullimi brenda disa hapave të kohëmatësit.

Shumica e enëlarësve të konsumatorit përdorin 75 °C (167 °F) në vend të 83 °C (181 °F) për arsye të rrezikut të djegies, konsumit të energjisë dhe ujit, kohës totale të ciklit dhe dëmtimit të mundshëm të sendeve plastike të vendosura brenda pjatalarëse. Me përparimet e reja në detergjentë, nevojiten temperatura më të ulëta të ujit (50–55 °C / 122–131 °F) për të parandaluar prishjen e parakohshme të enzimave të përdorura për të ngrënë yndyrën dhe grumbullimet e tjera në enët.

Tharja

Nxehtësia brenda makinës i than enët pas shpëlarjes përfundimtare të nxehtë. Disa enëlarëse përdorin lëndë tharëse si zeoliti, të cilët në fillim të larjes nxehen, thahen dhe krijojnë avull që ngroh pjatat dhe më pas ftohen gjatë ciklit të tharjes, i cili thith përsëri lagështinë, duke kursyer energji të konsiderueshme.

Artikujt plastike dhe jo ngjitës formojnë pika me sipërfaqe më të vogël dhe mund të mos thahen siç duhet në krahasim me porcelani dhe qelqi, të cilat gjithashtu ruajnë më shumë nxehtësi që avullojnë më mirë ujin e vogël që mbetet mbi to. Disa enëlarëse përfshijnë një ventilator për të përmirësuar tharjen. Makinat e vjetra me një element ngrohës të dukshëm (në fund të kabinetit të larjes) mund të përdorin elementin ngrohës për të përmirësuar tharjen; megjithatë, kjo përdor më shumë energji.

Gjithsesi, më e rëndësishmja, shpëlarja përfundimtare shton një sasi të vogël shpëlarësi në ujin e nxehtë, ky është një detergjent i butë që përmirëson tharjen në mënyrë të konsiderueshme duke reduktuar tensionin e natyrshëm sipërfaqësor të ujit.

Shumica e enëlarëses kanë një sensor tharjeje dhe si i tillë, një cikël i larjes së enëve konsiderohet gjithmonë i përfunduar kur shfaqet një tregues tharjeje, zakonisht në formën e një drite të ndriçuar "fundi", ose në modelet më moderne në një ekran dixhital ose tingull të dëgjueshëm. operatorit se cikli i larjes dhe tharjes tani ka përfunduar.

Çfarë duhet të merrni parasysh para se të blini një enëlarëse

Kur blini një enëlarëse, ka disa gjëra që duhet të keni parasysh për t'u siguruar që të merrni pajisjen më të mirë për nevojat tuaja. Këtu janë disa faktorë kryesorë që duhen mbajtur parasysh:

Madhësia dhe kapaciteti: Enëlarëset vijnë në madhësi të ndryshme, prandaj është e rëndësishme të zgjidhni atë që do të përshtatet në kuzhinën tuaj dhe ka kapacitet të mjaftueshëm për të përmbushur nevojat tuaja. Merrni parasysh madhësinë e shtëpisë tuaj dhe sa shpesh gatuani dhe argëtoni.

Efikasiteti i energjisë: Kërkoni një makinë larëse enësh me vlerësimin e Energy Star. Këto modele përdorin më pak ujë dhe energji elektrike, gjë që mund t'ju kursejë para në faturat e shërbimeve me kalimin e kohës.

Ciklet e larjes: Makinat e ndryshme ofrojnë opsione të ndryshme të ciklit të larjes. Merrni parasysh sa cikle larje ju nevojiten dhe nëse dëshironi veçori të veçanta si pastrimi me avull ose fillimi me vonesë.

Niveli i zhurmës: Disa enëlarëse mund të jenë mjaft të zhurmshme, veçanërisht gjatë cikleve të caktuara. Nëse jeni të ndjeshëm ndaj zhurmës, kërkoni një model që funksionon në heshtje.

Marka dhe besueshmëria: Zgjidhni një makinë larëse enësh nga një markë me reputacion me vlerësime të mira të klientëve dhe një garanci solide. Kjo do të sigurojë që ju të merrni një pajisje cilësore që do të zgjasë me vite.

Çmimi: Enëlarëset mund të variojë në çmim nga disa qindra në disa mijëra dollarë. Përcaktoni buxhetin tuaj dhe blini për vlerën më të mirë për paratë tuaja.

Instalimi dhe mirëmbajtja: Merrni parasysh koston e instalimit, si dhe çdo kosto të vazhdueshme të mirëmbajtjes ose riparimit, kur zgjidhni një makinë larëse. Ju gjithashtu mund të dëshironi të kërkoni modele që janë të lehta për t'u pastruar dhe mirëmbajtur.

Shkarkoni aplikacionin e Foleja

Eksploro botën e blerjeve online me një përvojë të thjeshtë me aplikacionin foleja.