Blej tani

status:

Kondicioner ajri

Kondicionerët jo vetëm që ofrojnë rehati, por kanë edhe përfitime të shumta shëndetësore. Gjatë verës, nxehtësia dhe lagështia ekstreme mund të shkaktojnë dehidrim, lodhje nga nxehtësia dhe sëmundje të tjera të lidhura me nxehtësinë. Kondicionerët mund të ndihmojnë në parandalimin e këtyre sëmundjeve duke rregulluar nivelin e temperaturës dhe lagështisë brenda shtëpisë ose zyrës. Ato gjithashtu filtrojnë pluhurin, alergjenët dhe ndotësit, duke përmirësuar cilësinë e ajrit të brendshëm dhe duke reduktuar rrezikun e problemeve të frymëmarrjes.

 

Funksioni I kondicionerëve

Kondicionerët punojnë në parimin e ftohjes, që përfshin heqjen e nxehtësisë nga ajri dhe transferimin e saj jashtë. Përbërësit kryesorë të një kondicioneri janë kompresori, avulluesi, kondensuesi dhe valvula e zgjerimit. Kompresori ngjesh gazin ftohës, duke rritur temperaturën dhe presionin e tij. Gazi i nxehtë më pas kalon nëpër kondensator, ku lëshon nxehtësinë në ajrin e jashtëm dhe kthehet në një lëng. Lëngu rrjedh më pas përmes valvulës së zgjerimit, e cila zvogëlon presionin dhe temperaturën e tij, duke bërë që ai të avullojë dhe të thithë nxehtësinë nga ajri i brendshëm. Ajri i ftohtë më pas fryhet përsëri në dhomë nga avulluesi dhe cikli përsëritet.

 

Mirëmbajtja

Për të siguruar që kondicionerët të funksionojnë në mënyrë efikase dhe të zgjasin më gjatë, është i nevojshëm mirëmbajtja e rregullt. Kjo përfshin pastrimin ose zëvendësimin e filtrave të ajrit, pastrimin e bobinave të avulluesit dhe kondensatorit, kontrollin e niveleve të ftohësit dhe inspektimin e komponentëve elektrikë. Neglizhimi i mirëmbajtjes mund të çojë në reduktim të efikasitetit, fatura më të larta të energjisë dhe madje edhe dështim të sistemit. Rekomandohet që një teknik profesionist të kryejë mirëmbajtjen të paktën një herë në vit.

 

Efikasiteti i energjisë i kondicionerëve

Kondicionerët mund të konsumojnë një sasi të konsiderueshme të energjisë elektrike, veçanërisht gjatë muajve të pikut të verës. Kjo mund të çojë në fatura më të larta të energjisë dhe rritje të emetimeve të karbonit. Megjithatë, kondicionerët me efikasitet të energjisë mund të ndihmojnë në uljen e të dyjave. Programi Energy Star nga Agjencia Amerikane për Mbrojtjen e Mjedisit certifikon kondicionerët që plotësojnë standarde të caktuara të efikasitetit. Këto modele përdorin 10-15% më pak energji se modelet standarde, duke çuar në kursime të konsiderueshme gjatë jetës së pajisjes.

 

Metodat alternative të ftohjes

Ndërsa kondicionerët janë efektivë në ftohjen e ambientit të brendshëm, ata nuk janë opsioni i vetëm. Metodat alternative të ftohjes, si tifozët, ftohësit avullues dhe hijezimi, mund të ndihmojnë gjithashtu në uljen e temperaturës së brendshme. Fansat qarkullojnë ajrin dhe krijojnë një efekt ftohës në lëkurë. Ftohësit avullues përdorin ujë për të ftohur ajrin, duke i bërë ata më efikas në energji sesa kondicionerët. Hije, të tilla si përdorimi i perdeve ose blindave, mund të bllokojnë rrezet e diellit direkte dhe të zvogëlojnë rritjen e nxehtësisë brenda shtëpisë.

 

 Ndikimi mjedisor i kondicionerëve

Ndërsa kondicionerët ofrojnë rehati dhe lehtësim, ato gjithashtu kanë një ndikim mjedisor. Ftohësit e përdorur në kondicionerët, të tillë si hidrofluorokarbonet (HFCs), mund të kontribuojnë në ngrohjen globale dhe varfërimin e ozonit. Përveç kësaj, kondicionerët konsumojnë një sasi të konsiderueshme të energjisë elektrike, duke çuar në emetime më të larta të karbonit. Megjithatë, ka mënyra për të reduktuar ndikimin mjedisor të kondicionerëve, të tilla si përdorimi i modeleve me efikasitet energjie, reduktimi i përdorimit të kondicionerëve kur nuk është i nevojshëm dhe zgjedhja e modeleve që përdorin ftohës me potencial më të ulët të ngrohjes globale.

 

 Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni kondicionerë?

Mund të përfitoni nga modelet e kondicionerëve duke i kushtuar vëmendje rregullimit të nivelit të ngrohjes ose ftohjes në përputhje me kushtet sezonale. Kujdesi për të përcaktuar paraprakisht kohën e funksionimit të kondicionerit do t'ju ndihmojë të minimizoni konsumin e energjisë elektrike dhe të menaxhoni kohën në mënyrë korrekte.

 

Sa dB është kondicioneri më i qetë?

Një nga kriteret më të rëndësishme në zgjedhjen midis alternativave të kondicionerëve janë vlerat dB, të cilat tregojnë nivelin e zërit, dhe llojet më të qeta të kondicionerëve pritet të jenë mesatarisht midis 20-30 dB. Kondicionerët nën 20 dB përshkruhen si shumë të qetë, ndërsa kondicionerët me 30 dB nuk shkaktojnë asnjë shqetësim. Nëse është mbi 40 dB, zhurma e kondicionerit do të ndihet paksa.

 

Sa metra katrorë ftohet kondicioneri 12000?

Kur bëhet një kërkim midis veçorive teknike të llojeve të kondicionerëve, shihet një vlerë e quajtur BTU dhe kjo vlerë shpjegon edhe sa metra katrorë do të ndikojë kondicioneri. Mund të thuhet se një kondicioner mesatar me vlerë 12000 BTU do të ndikojë deri në rreth 20 metra katrorë. Kjo vlerë mund të zgjerohet deri në 25 metra katrorë.

 

Çfarë është dBA?

Shenja universale e përdorur për të matur nivelin e zërit përcaktohet si dB ose dBA. Ekziston një ndryshim thelbësor midis këtyre dy shenjave. Shprehjet në formën e dB përdoren për të treguar nivelin e përgjithshëm të daljes së zërit, ndërsa shprehjet në formën e dBA korrespondojnë me diapazonin e frekuencës së zërit që veshi i njeriut mund të dëgjojë.

 

Si llogaritet BTU?

Me shenjat BTU në llojet e kondicionerëve, niveli i kërkuar mund të llogaritet lehtësisht. Për këtë ju duhet të ndani metër katror të zonës ku do të përdoret kondicioneri me 2.2 dhe rezultatin ta shumëzoni me 1000. Rezultati do të tregojë vlerën e përafërt BTU që ju nevojitet. Ju mund të zgjidhni kondicionerin tuaj duke marrë parasysh këtë vlerë BTU.

Kondicionerët kanë revolucionarizuar mënyrën se si jetojmë dhe punojmë, duke ofruar rehati dhe lehtësim nga nxehtësia e verës. Me mirëmbajtje të rregullt, modele me efikasitet energjie dhe metoda alternative të ftohjes, ne mund të sigurojmë që kondicionerët të mbeten një pajisje e qëndrueshme dhe e përballueshme. Ndërsa temperaturat globale vazhdojnë të rriten, kondicionerët do të bëhen edhe më të rëndësishëm për mirëqenien dhe produktivitetin tonë.

Shkarkoni aplikacionin e Foleja

Eksploro botën e blerjeve online me një përvojë të thjeshtë me aplikacionin foleja.