Blej tani

status:

Laptop notebook

Një laptop notebook është një kompjuter i lëvizshëm personal që mund të transportohet lehtësisht në hapësira të përkohshme si në aeroplanë, në biblioteka, zyra, në takime të ndryshme etj. Këta laptop mundësojnë regjistrimin e ideve, organizimin e të dhënave dhe mbajtjen e informacionit të rëndësishëm. Po ashtu ky lloj i laptopit mund të punojë me elektrecitet por edhe me bateri të cilat vijnë në lloje të ndryshme duke u përshtatur sipas nevojave dhe preferencave të çdo përdoruesi dhe kanë një ekran të vogël dhe një tastaturë të integruar. Ato ofrojnë komoditetin e një kompjuteri desktop ndërkohë që i lejojnë përdoruesit të punojnë, të shfletojnë internetin, të komunikojnë dhe të shijojnë përmbajtje multimediale në lëvizje.
Pavarësisht nëse jeni student që mban shënime në klasë, profesionist që punon në lëvizje ose udhëtar që ka nevojë për akses në aplikacionet dhe skedarët thelbësorë, laptopët e e quajtur notebook ofrojnë komoditetin e një kompjuteri të plotë në një paketë kompakte.

Karakteristikat:


Njera nga karakteristikat kryesore të laptopave notebook janë madhesia dhe pesha e tyre, që i bën ato të përshtatshme për përdorim në lokalet publike, shkolla, dhe në udhetim. Madhësitë më të shpeshta të ekranit që variojnë janë nga 11 në 14 inç, megjithëse disa modele mund të shkojnë deri në 15 inç.

Laptopat notebook kane nje autonomi të mire të baterisë, që mundëson përdorim të gjatë pa nevojen për një burim të energjise. Procesori dhe memoria e laptopave notebook janë të perbashkëta, dhe kanë një performansë të mirë për përdorim në aplikacione dhe programe themelore.

Notebook laptopat zakonisht vijnë me ekrane cilësore që përdorin teknologji me ekran të hollë. Transistori i filmit të hollë ose ekrani i matricës aktive është më i ndritshëm dhe shikon më mirë në kënde të ndryshme sesa ekrani STN ose me skanim të dyfishtë. Këto laptopa përdorin disa mënyra të ndryshme për integrimin e mausit në tastierë, duke përfshirë tastierën me prekje, topin e gjurmës.

Një port serik gjithashtu lejon që të lidhet një maus i rregullt.

PC Card është një pajisje e cila hyn brenda për të shtuar një modem ose kartë të ndërfaqes së rrjetit në një notebook. CD-ROM dhe disqet dixhitale të gjithanshme mund të jenë të integruara ose të bashkëngjitura. Kompjuterët notebook zakonisht kushtojnë më shumë se kompjuterët desktop me të njëjtat aftësi, sepse janë më të vështirë për t'u projektuar dhe prodhuar. Një laptop notebook mund të shndërrohet në mënyrë efektive në një kompjuter desktop me një stacion docking, një kornizë harduerike që furnizon lidhjet për pajisjet periferike hyrëse/dalëse si një printer ose një monitor më i madh. Replikatori më pak i aftë për port ju lejon të lidhni një notebook me një numër pajisjesh periferike përmes një prize të vetme.

Llojet e laptopave notebook:

Ka disa lloje të notebook laptopave si ultrabook, notbook, chromebook dhe workstation laptop. Ultrabook janë laptopa të lehta dhe të holla, të cilat kanë një performansë të mirë dhe autonomi të baterisë me kualitet të lartë.

Notetbook janë laptopa me madhësi të vogla dhe të lehta, me një ekran të vogel dhe më pak karakteristika se laptopat e tjerë. Ato janë të perbashkëta për përdorim në udhetim dhe në lokalet publike.
Chromebook janë laptopa të thjeshtë dhe të lehta, të cilat përdorin sistemin operativ të Google Chrome. Workstation laptop janë laptopa të fuqishme dhe të ndërtuara për përdorim në aplikacione të ndjeshme, si inxhinieri dhe dizajn grafik.

Notebook laptopat na ndihmojnë të jemi të lidhur me njeri-tjetrin, të punojmë dhe të studjojmë nga shtëpia, të krijojmë dhe të redaktojmë dokumente, të shikojmë filma dhe të luajmë lojra, të krijojmë dhe të redaktojmë fotografi dhe video, dhe shume të tjera. Ato janë të lehta dhe të portueshme, keshtu që mund ti marrësh me vete kudo që ju shkoni.

Specifikimet e laptopit notebook përfshijnë:


RAM-in, sistemin operativ dhe ID-në e pajisjes dhe produktit. Specifikimet mund të përfshijnë gjithashtu një kartë grafike nëse zotëroni një laptop lojrash. Ndërsa ekranet me rezolucion më të lartë ofrojnë pamje më të qarta dhe më të detajuara. Disa laptopë përmbajnë gjithashtu karta grafike të dedikuara, të përshtatshme për lojëra, dizajn grafik ose redaktim video, ndërsa të tjerët mbështeten në procesorë grafikë të integruar për detyra më themelore.

Disa laptop mund të përfshijnë veçori shtesë si kamera në internet për video-konferenca, skanerë të gjurmëve të gishtërinjve ose njohje të fytyrës për hyrje të sigurt, tastierë me ndriçim të pasmë për të shkruar në kushte me dritë të ulët dhe altoparlantë të integruar për audio. Disa laptopë ofrojnë dizajne të konvertueshme ose 2-në-1, duke lejuar që ekrani të rrotullohet ose të shkëputet, duke i transformuar në tableta ose duke ofruar opsione të gjithanshme përdorimi.

5 llojet e sistemeve operative që perdoren në laptopat e quajtur notebook:


Në pjesën më të madhe, industria e TI-së fokusohet kryesisht në pesë sisteme operative më të mira, duke përfshirë Apple macOS, Microsoft Windows, Android OS të Google, Sistemin Operativ Linux dhe Apple iOS. Zgjedhja e sistemit operativ shpesh varet nga preferencat personale dhe kërkesat specifike të softuerit.

Lidhshmëria:

Laptopët janë të pajisur me porta të shumta dhe opsione me lidhje të ndryshme. Këto zakonisht përfshijnë porte USB për lidhjen e pajisjeve periferike si maus, tastierë ose pajisje ruajtëse të jashtme, HDMI ose DisplayPort për lidhjen e monitorëve ose projektorëve të jashtëm, një fole audio për kufjet ose altoparlantët dhe një portë Ethernet për lidhjet me wireless të internetit. Shumica e laptopëve kanë gjithashtu aftësi të integruara Wi-Fi dhe Bluetooth për lidhje me wireless.

Perfomanca
:

Laptopët ofrojnë disa opsionesh të performancës për të përmbushur nevoja të ndryshme. Ato vijnë me procesorë të ndryshëm, duke përfshirë procesorët Intel Core i3, i5, i7 dhe i9 ose AMD Ryzen, të cilët përcaktojnë shpejtësinë dhe efikasitetin e përgjithshëm të laptopit.


Kapaciteti RAM (memorie me akses të rastësishëm) ndikon në aftësitë e kryerjes së shumë detyrave, ndërsa opsionet e ruajtjes përfshijnë disqet tradicionale të diskut të ngurtë (HDD) ose disqet më të shpejtë të gjendjes së ngurtë (SSD) për ruajtjen e skedarëve dhe aplikacioneve.Shkarkoni aplikacionin e Foleja

Zhytuni në botën e blerjeve online me një përvojë të shfrenuar dhe të rehatshme.